Nieuws

 • 4DF - MAANDAG 10/09 · 3/08

  Gepost op 3 Aug 2018 om 14:47

  Als afsluiter is er een NIEUWE VUURSHOW met verschillende vuur-animaties en vuur-artiesten.Maar eerst is er plezier van ‘s ochtends na de solemnele mis en de parochierondgang tot ‘s avonds tijdens een optreden van Gill Baley.

  09u30 : Solemnele Heilige Mis voor de overleden parochianen.

  10u30 : de Parochierondgang.
  Lachen! Muziek! Pintjes ! Stappen! Vallen! Pintjes! Lachen! Muziek! Plezier! Is dat kermisritme op jouw lijf geschreven? Top! Feestcomité Nederename heeft voor jullie een parcours voorzien in het kermisdorp bij uitstek: Nederename.

  Alle etablissementen zullen je samen met je vrienden en mede-parochianen een onvergetelijke dag doen beleven in onze parochie. Het is wel een uurtje stappen als je niet stopt ... maar dat is dus inderdaad net NIET de bedoeling! ;-)

  We sommen de haltes op in willekeurige volgorde. De manier waarop en wanneer je er wil geraken is volledig volgens jouw wensen.

  OC St Vaast, Voetbalkantine Pelikaanstraat, Visvijver “Mijmerland” , Visvijver “De Natuurvrienden” , Restaurant L’O , Frituur Marianne , Café Paviljoen , De Krantenhoek , én ... Onze eigen feesttent!

  Na een zware wandeling met de nodige tussenstops kan je vanaf 16u30 binnen in onze feesttent. Daar steekt DJ Koen de vlam er in. Om 19u00 zal Gill Baley uw maandag begeleiden tot aan de vernieuwde vuurshow van 20u30.

  16u30 : Start van de fuif met DJ KOEN

  19u00 : Optreden van Gill BALEY
  Gilles Simoens slaat een nieuwe weg in. Na 300 optredens live on tape op grotere en kleinere podia, wil hij nu ook starten met een set van livemuziek. Hij laat zich begeleiden door een gitarist en een bassist. Een heel gezellige sfeer. Covers brengt hij op zijn eigen manier. Soms heel intiem met veel gevoel, soms heel swingend en een beetje wilder.

  20u30 : NIEUWE VUURSHOW aan de feesttent

  Circus-paljasso komt dit jaar voor het eerst op maandag om 20u30 een spectaculaire vuurshow geven. Vier vuurkunstenaars geven het beste van zichzelf gedurende een twintig-minuten-durend-spektakelstuk dat nog nooit in Oudenaarde is vertoond.

  Deze vuuract wordt gebracht door meerdere artiesten met elk hun specialiteit in de vuurkunst. Ze combineren dit alles tot een spetterende vuurshow waarbij alles letterlijk in vuur en vlam wordt gezet.

  Dit vuurspektakel is een vloeiend geheel met vuurjongleren, vuurspuwen, vuureffecten en gepaste muziek.

 • 4DF - ZONDAG 09/09 · 3/08

  Gepost op 3 Aug 2018 om 14:45

  Op zondag, ‘familiedag’ openen we de feesttent omstreeks 11u00.

  ZONDAG = FAMILIEDAG
  Op zondag, ‘familiedag’ openen we de feesttent omstreeks 11u00. Iedereen is welkom op ons eetfestijn. We hopen dat u al kaarten heeft gekocht. Indien niet, is het nuttig om te weten dat de kaarten te koop zijn tot 5 september bij alle leden van het Feestcomité en bij sommige hoofdsponsors : Garage Jean Schiettecatte, Sans Soleil, De Feestwinkel,...
  Een kaart kost 18 euro per volwassene of 12 euro per kind. Uw zondag wordt reeds van bij het aperitief een familiedag. Het is de perfecte start voor u en uw gezin om er een fantastische feestdag van te maken. Er zal keuze zijn tussen koude visschotel, steak of balletjes in tomatensaus. Elk met frietjes én gepaste groenten.
  Terwijl je rustig zit te genieten van een dessertje en een lekkere tas koffie of een stevig biertje kunnen uw kinderen zich uitleven in onze autovrije feestzone met allerlei kermisattracties, kindergrime, springkastelen én knutselworkshops in samenwerking met Creafant, en optredens speciaal voor hen ...
  Iedereen is welkom om er samen een gezellige “zondag-familiedag” van te maken ! Ook “niet-blijven-eters” zijn van harte welkom in en rond onze feesttent voor een leuke animatie-middag. Vanaf 14u30 hebben we optredens van Herbert Verhaeghe, Corry Konings & Willy Sommers.

  DIT JAAR ZIJN ER MEER RANDACTIVITETEN VOOR JONG EN OUD
  U ziet ... we luisteren wel degelijk naar onze dorpelingen en doen wat met de opmerkingen van de voorbije jaren. Er was vraag naar meer randanimatie en dat hebben we dit jaar ingevuld met onder meer workshops voor kids, extra’s buiten de tent, meer springkastelen, kindergrimme, en zo veel meer naast de gebruikelijke kermiskramen. lees meer op p.11

  GRATIS OPTREDENS IN DE FEESTTENT

  HERBERT VERHAEGHE
  Sinds 2000 is Herbert Verhaeghe presentator bij Radio 2 (o.a. Zomerhit, Viva Vlaanderen, de Fata Morgana-show en de programma’s van Radio 2 West-Vlaanderen).
  Eind 2016 heeft Herbert z’n eerste nummer één te pakken in De Vlaamse Top 10: “Een ongewone reis”, de laatste single en het laatste nummer op zijn album “Tijd”, wordt maandenlang gedraaid op veel radiozenders en Ment-TV. Het liedje verschijnt in een luxeverpakking met postkaarten, en een nieuw Kerstnummer. Voor “Kerstmis met jou” tekent Herbert niet alleen voor de tekst, ook voor de muziek die hij voor het eerst samen met Peter Keereman componeert.
  Op 1 maart 2017 werden de fans getrakteerd op een gloednieuwe single van Herbert. “Zonder jou” is de frisse voorbode van z’n 5de full-CD die midden september verscheen. Eind mei pakte Herbert uit met een verrassende samenwerking. “Klein Geluk” is een gloednieuw nummer dat hij samen met harpiste Janu bracht.  Samen met Janu trok hij voor het eerst naar de Gentse Feesten.
  Herbert amuseert zich te pletter op en naast het podium… Met heel wat fans, en een fijn team rond hem werkt hij méér dan 200 optredens per jaar af.

  CORRY KONINGS
  Op 15-jarige leeftijd start Corry Konings haar carrière als zangeres van ‘De Mooks’. Ze werd ontdekt door Ries Brouwers, die haar voorstelde aan Pierre Kartner. Deze koppelde haar vervolgens aan de band De Rekels. Later, in 1970, maakt ze als ‘Corry en de Rekels’ furore met het lied ‘Huilen is voor jou te laat’. Dit nummer was tot 2013 (43 jaar lang) de grootste Nederlandstalige hit in de Top 40 aller tijden. Twee jaar later startte Konings een solocarrière, waarin ze scoorde met nummers als ‘Ik krijg een heel apart gevoel van binnen’, ‘Jij weet toch wel wat liefde is’, ‘Hoe je heette dat ben ik vergeten’, ‘Je moedertje’ en ‘Adios amor’. In 2004 kwam Konings nog eenmaal met De Rekels bij elkaar voor een reünie.
  Vanwege haar artiestenjubileum werd bedacht dat Konings in 2009 een eigen achtdelige reallifesoap zou krijgen. In 2011 baarde Konings opzien door de titelsong voor de film New Kids Nitro te maken. Het nummer heette ‘Hoeren Neuken Nooit Meer Werken’. Nadat de single een succes werd, verscheen er al gauw een Duitse versie, getiteld ‘Huren Bumsen Nie Mehr Schuften’.
  Het nummer ‘Huilen is voor jou te laat’ uit 1970 stond vier decennia lang in de top 10 van meest succesvolle hits uit de Nederlandse Top 40.

  WILLY SOMMERS
  Willy Sommers’ grootste hit was ‘Zeven anjers, zeven rozen’; een nummer uit 1971. Hij verkocht meer dan 100.000 plaatjes in Vlaanderen en stond 19 weken nummer één in de hitparade. In 1989 werd Willy presentator van het VTM-muziekprogramma ‘Tien om te zien’. In 1999 wordt het programma door VTM afgevoerd en besluit Willy zich weer te concentreren op zijn muzikale carrière. Met alle gekende gevolgen vandien. Vele nummer één hits volgden nog. En ook nu weer zal de feesttent te klein zijn voor al zijn trouwe fans. ‘Vogelvrij’, ‘Als een leeuw in een kooi’, ‘Stapelgek’ en ‘Jij bent de mooiste’. Inhaken, meezingen, meedansen en -brullen: het publiek kan het allemaal.

  KINDERACTIVITEITEN op ZONDAGMIDDAG
  ‘Creatief’ en ‘Fantasie’ zijn de kernwoorden waarmee Creafant steeds aan de slag gaat. Creafant is sinds 2016 een Landelijk Georganiseerde Jeugdvereniging die erkenning geniet van de Vlaamse Overheid.
  Naast de gekende Kriebelkampen in de ruime regio, heeft deze Oudenaardse vzw ook school- en familietheater in haar aanbod.
  Onder de noemer ‘Theatercompagnie De kroon’ produceert Creafant jaarlijks een nieuwe voorstelling . Na succesproducties als ‘ULE, ik was veertien in 1914’ en ‘De Dromenzuiger van Opa Pluizebol’ waar ook scenarist Marc de Bel mee op de planken staat; is het dit jaar de beurt aan ‘Mariken’. Mariken is het muzikale verhaal van een meisje dat te vondeling wordt gelegd en opgroeit bij Archibald. Het stuk is gebaseerd op het Middeleeuwse mirakelverhaal ‘Mariken van Nimwegen’. Begin oktober wordt de voorstelling ook in Oudenaarde (CC DE Woeker) gebracht. Niet enkel 5 schoolvoorstellingen staan er op het programma, maar ook een avondvoorstelling op woensdag 3 oktober om 19u30. Mis dit uniek wagenspel niet en reserveer alvast tickets via www.theaterdekroon.be of www.creafant.be.
  Verder vind je Creafant vzw tijdens de schoolvakanties terug in heel wat Vlaamse steden en gemeenten. Als partner van verschillende jeugd- en cultuurdiensten verzorgt de allround vzw workshops van allerlei aard: kook-, knutsel-, techniek-, wetenschapsworkshops enz.
  Tijdens de Vierdaagsefeesten slaan Creafant en het feestcomité Nederename de handen in elkaar om het aanbod voor de kinderen uit te breiden. Op zondag kunnen kinderen vanaf 3 jaar aan de tent terecht voor enkele leuke knutselworkshops, naast een grimestand, springkastelen en enkele kermiswagens! Mis deze toffe activiteiten niet en duidt 9 september alvast met fluostift in jullie agenda aan! Graag tot dan!

 • 4DF - ZATERDAG 08/09 · 3/08

  Gepost op 3 Aug 2018 om 14:41

  De gezinsviering start om 14u00 en wordt opgeluisterd door LUC STEENO, daarna volgt een Café-Dansant in de feesttent met taart & koffie & vanaf 20u30 is er een VETTE PARTY met PARTYSHAKERZ XL & DISCOBAR VANEIGENS

  14u00 : Gezinsviering met Luc Steeno

  Dit jaar wordt de gezinsviering opgeluisterd door LUC STEENO en de kinderen van KBO Nederename.
  Het zal een enthousiaste, bezielende en verlichtende eucharistie worden voor iedere zonnige persoon. Ook jij bent van harte welkom!
  Luc Steeno (Leuven, 28 juni 1964) is een Belgische zanger die zijn echte naam gebruikt als artiestennaam.
  Hij begon zijn zangcarrière als imitator van Will Tura in soundmixwedstrijden. Echt populair werd hij door veelvuldige optredens in het VTM-programma Tien Om Te Zien.
  Zijn bekendste liedjes zijn echte meezingers als ‘Ik mis je elke dag’ en ‘Hij speelde accordeon’. In 1990 zong hij voor koning Boudewijn op de 60/40-viering in Brussel het lied ‘J’aime mon pays/Ik hou van mijn land’ samen met Sandra Kim.
  Iedereen is van harte welkom in deze gezinsviering.

  15u00 : Taart & koffie met Roland Groenez

  Na de viering trekken we onder begeleiding van het “Muziek van Volkegem” naar de feesttent. U kan er gratis genieten van een heerlijke koffie met een stuk taart. En u mag natuurlijk ook “een danske placeren” tijdens het optreden van Roland Groenez.

  20u00 : Partyshakerz XL

  Partyshakerz XL openden dit jaar Tomorrowland en nu zijn we trots dat ze te gast zijn op onze Vierdaagsefeesten te Nederename. “Partyshakerz XL” is een gloednieuw hoofdstuk in nightlife, een frisse wervelwind tussen alle coverbands en DJs. De Partyshakerz (DJ Stephen Fox & MC Blezz) worden omringd door de meeslepende viool van Violinvasion, de sexy saxofoon van Sakso en de stoere drums van Pete, alles onder begeleiding van zangeres Jolene die meerdere meezing-momenten uit haar vocale hoed tovert! De grootste hits en partyclassics van verschillende genres, gaande van pop en house over urban naar drum’n bass en het hardere feestwerk. Maar alles nu net met dat tikkeltje extra! De XL staat voor eXtra Large of voor neXt Level, aan u om uit te maken!
  Cocktailshakers mixen verschillende ingrediënten tot verschillende super lekkere drankjes maar “PartyShakerz” laten verschillende muziekstijlen en instrumenten blenden in een magische muzikale set waarop je niet zal kunnen stilstaan.
  Met welke ingrediënten? ten eerste met MUZIEK, de beste tracks en sounds van verschillende soorten genres die gaan van urban en house tot drum ‘n bass and much more. Ze droppen bommetjes die de dansvloer doen ontploffen en spelen klassiekers om het PUBLIEK , het tweede ingredient, volledig uit de bol te doen gaan. Daarbij wat nachtelijk leven, een druppeltje souplesse en dat alles samen mixen en shaken tot een echte party zich voordoet.... een partyshakerzparty!
  Het wordt tijd om volledig uit de bol te gaan
  Enkele van hun referenties:
  Tomorrowland - Summerfestival - Laundry Day - Daydream Festival - Sunrise Festival - Sunset Festival Beachland - Marktrock - Boerenrock - Replay Festival

  23u00 : DISCOBAR VANEIGENS

  Discobar Vaneigens is een all-round Limburgs dj-duo. Met meer dan 20 jaren vol uitzinnige dj-sets op de teller. Menig grote zalen,mega tenten en gezellige privé feestjes zijn de revue gepasseerd. Zet je schrap voor een helse rit en laat je meeslepen met het nodige party gehalte. Hun krachtig mengsel katapulteert je richting verleden, heden én toekomst.

 • 4DF - VRIJDAG 07/09 · 3/08

  Gepost op 3 Aug 2018 om 14:36

  Om 17u30 tap open en pomp opgieten. Vanaf 18u00 start de RUN4FUN als onderdeel van het Oudenaards loopcriterium. Rond 20u30 start het BIERFEST met een optreden van ALPENFEVER. Ze worden afgelost door DJ Peter Aelbrecht die u verder van “beentjestrek-bee

  RUN-4-FUN

  Onze Run-4-Fun is ondertussen een klassieker geworden. Het is een “Tournée Générale” onder de kerktoren van Nederename, rond én door onze feesttent en langsheen de vijvers en de schelde via mooie onverharde groene wegels. Onze “bierloop” is een onderdeel van het OUDENAARDS LOOPCRITERIUM dat bestaat uit acht wedstrijden en/of wandeltochten van organisaties zonder groot winstoogmerk. Deelnemers die aan zes van de acht wedstrijden deelnemen, worden beloond met een geschenk: een mand met streekgerechten of cadeaubonnen of zoals bij ons met ENAME PATER VAN ROMAN OF KRIEK FRUITESSE VAN LIEFMANS. Wie aan alle acht de evenementen heeft deelgenomen, krijgt een extra prijs van het stadsbestuur.

  Indien u nog een stempel nodig heeft of indien u als échte sportman/vrouw aan alle lopen wil deelnemen vind je hieronder alle info voor uw deelname.

  Op vrijdag 7 september kan je inschrijven en vrij starten vanaf 18u00 en de loop eindigt stipt om 21u00.

  Je loopt rondjes van plusminus 1 kilometer omgeven door de natuurlijke rust van de visvijvers en dwarst telkens door onze feesttent alwaar uw supporters op hun gemak hun keel kunnen smeren om u uit volle borst aan te moedigen wanneer u passeert.

  Hoe meer rondjes u loopt, hoe meer PATER VAN ROMAN en KRIEK FRUITESSE VAN LIEFMANS u kan verzamelen. Je kan maximaal 10 biertjes bij elkaar lopen. Voor de jongeren tot 16 jaar is er uiteraard een aangepast pakket voorzien.

  Vooraf inschrijven is wenselijk en kan tot 4 september door te mailen naar :info@nederename.be én te betalen (10 euro / volw en 6 euro / -16 jaar)op volgend rekeningnummer vòòr 04/09: BE 15 8508 1835 3430 met duidelijke vermelding van “ R4F+ uw naam of groepsnaam”

  Het startschot van dit Oudenaards Loopcriterium werd gegeven op zaterdag 24 maart met de Lenteloop Stad Oudenaarde, een evenement dat aan de Donkvijver plaatsvond. Nadien volgden de KBO-run in het centrum van Oudenaarde op vrijdag 1 juni, De Bier- en Wandelloop Franka Bogaert op de Finse piste op zondag 3 juni, de Adriaen Brouwer-run vanop het Matersplein door de Materrunners op zaterdag 16 juni, de Pelikaan-run vanop het Enameplein door het feestcomité Ename op zaterdag 11 augustus, de Leupeloop in Leupegem door feestcomité Leupegem op zaterdag 18 augustus. En nu is het dus de beurt aan onze Run4Fun-bierloop in Nederename door het feestcomité Nederename. De apotheose vindt plaats op vrijdag 28 september met de “HanskeDeKrijgerloop” in het Liedtspark door het feestcomité Oudenaarde-Centrum. De prijsuitreiking zal plaatsvinden aan de vernieuwde stedelijke sporthal aan de Rode Los.

  BIERFEST
  Iedereen is van harte welkom in onze gratis toegankelijke feesttent. Hoe meer mensen zich in gepaste kledij vertonen, hoe meer sfeer er zal zijn.

  Punten waaraan ons bierfest zeker voldoet:
  - De tent is kolossaal en mooi aangekleed. We hopen 
  dat ook van jullie ;-)
  - Er heerst gezelligheid met een plaatselijk bier. 
  - De samenhorigheid en het leven worden gevierd. 
  - In de tent wordt ook frisdrank geschonken

  Drink dus op je gezondheid, oftewel: ‘zum Wohl!’, zoals we ook hier in Nederename zullen roepen !

  Om het bier lekker fris te houden en om de Bierfestsfeer te versterken drinken we allemaal uit stenen bierpullen. U kan uw gevulde “stenen bierpul” ter plaatse aankopen of uw eigen mooie bierpot meebrengen.

  Het optreden van dit jaar zal SUPER zijn. Het is een gerenommeerde tirolergroep: ALPENFEVER

  AlpenFever, zo klinkt de bandnaam van deze 2 volbloed muzikanten, Bart en Peter. Sedert einde 2007 zijn deze 2 broers succesvol onderweg in de wereld van de ‘Volkstümliche Musik’. Reeds op zeer jonge leeftijd verloren zij hun hart aan de ‘Tiroler Volksmusik’ en in het bijzonder aan de muziek uit het Zillertal.

  Het Tiroler ‘Fever’ kreeg hen voor het eerst te pakken tijdens de zomer van 1983. Beide broers waren toen met de hele familie voor de eerste keer met vakantie in Finkenberg in het Zillertal. De bergen en die typische ‘Gemütlichkeit’ maar in het bijzonder de ‘Zillertaler Musik’ had hen direct zo goed bevallen dat er tot op vandaag nog steeds meerdere malen per jaar richting het Zillertal (Mayrhofen-Finkenberg) gereden wordt.
  Muzikaal geïnspireerd door de muziekgroepen aldaar begonnen beide broers reeds op jonge leeftijd muziek te maken. Na de notenleerlessen werd er gekozen voor accordeon- en klavieronderricht. Bart nam er na zekere tijd ook nog slagwerk bij.

  Maar om nu de échte tiroler-sound te kunnen brengen, begrepen de broers dat er hen muzikaal nog iets ontbrak … nl. een gitaar en natuurlijk een Steirische Harmonika! In zeer korte tijd en door dagelijks veel te oefenen, bespeelde Bart met volle overgave zijn Steirische Harmonika. Peter leerde snel hoe zijn gitaar te bespelen en jawel … ‘AlpenFever’ werd geboren!

  Intussen heeft het duo reeds grote podiumervaring en zijn ze als ‘de beste’ op elkaar ingespeeld. Een ‘AlpenFever-Bühnenprogramm’ is dan ook een feest voor jong en oud: pompende Polka’s, vlotte Boarischer’s, stemmige walsen, bekende schlagers maar zeker en vast ook actuele stemming- en après-ski hits staan op de playlist van AlpenFever. Laat u verrassen door de échte ‘AlpenFever-Sound’!

  DJ PETER AELBRECHT neemt het van hen over om u verder van “beentjestrek-beentjeplooi” te laten doen.

Ons dorp

Nederename is een dorp in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen en een deelgemeente van Oudenaarde. Nederename ligt in de Vlaamse Ardennen, aan de rechteroever van de Schelde, tegenover Heurne en Eine en telt zo'n 2330 inwoners verdeeld over 1079 postbussen.

Lees meer »

Ligging

 
geografisch 50°51′N 3°38′E
Nederename is een dorp in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen en een deelgemeente van Oudenaarde .
Nederename ligt in de Vlaamse Ardennen, aan de rechteroever van de Schelde, tegenover Heurne en Eine en telt zo’n 2330 inwoners verdeeld over 1079 postbussen.
 

De geschiedenis van ons dorp in ‘t kort

 
De geschiedenis van Nederename gaat zeker terug tot de Romeinse tijd. Niet Ename en Nederename maar Eine en Nederename schijnen zeer vroeg te hebben samengehangen. De toponiemen zouden teruggaan op een beek te Eine (Agira). 
De oudste vermelding, de inferiori Einham (1063) en de latere refereren niet meer naar de oorspronkelijke situatie maar naar de latere situatie van het door zijn burcht van het gelijknamige Brabantse markgraafschap en door zijn door de graven van Vlaanderen verworven machtige Sint-Salvator abdij belangrijker geworden Einham.
Ename en Nederename vormden een “vierschaere” binnen het graafschap Aalst. De geschiedenis van beider dorpen is dan ook vrij gelijklopend. Dat de gebondenheid tussen de twee dorpen er wel degelijk was bewijst het gebruik van hetzelfde zegel tot in de 18e eeuw, en het gebruik van dezelfde symbolen in het wapen: een schild van lazuur met gouden pelikaan met zijne jongen op een grasgrond.
Onze bronnen, bekomen via de heraldische commissie, vermelden niet waar of wanneer Nederename een leven op zich is begonnen, maar ze vermelden wel andere wetenswaardigheden.
In 1834 vermeldde de “dictionnaire Geographique de la Flandre Orientale” reeds het bestaan van de Hamstraat, Puythoek en Vydtstraat. De Schelde bakende het grondgebied af en een Scheldearm (De Boschbeke) kruiste een deel van de gemeente. Het vermeldde tevens de onschatbare rijkdom van 11 paarden, 6 fokmerries, 102 stuks hoornvee, 21 runderen, 71 varkens en 5 geiten. 544 mensen woonden in 75 huizen en 3 boerderijen. Er was een windmolen, een kerk en een privé-school. De provinciebaan Oudenaarde Aalst was vanaf de schelde over 1500 m geplaveid. In 1896 was Nederename 275 hectare en 18 are groot. Het telde 670 inwoners over 146 huizen. Er was een nieuwe staatsbaan die Eyne en Nedereename dmv een prachtige brug verbond. Bellebroeck, Puythoek en Ruydstraat werden toen vernoemd. 
Vanaf 04-08-1818 kreeg Nederename een vergunning tot het voeren van een eigen schild onder Nederlands gouvernement: Van lazuur beladen met het beeld van Sint Vedast van goud.
In de 19e eeuw ontwikkelde zich ook de ambachtelijke bedrijvigheid. De mandenvlechterij volgde gedeeltelijk de verwelkte linnennijverheid op. Er werden echter enkele textielfabrieken en een steenbakkerij opgericht. In tegenstelling tot Ename kwam er geen echte dorpskern tot ontwikkeling en bleef de bebouwing sterk beperkt. Aan de rand van het grondgebied lagen een paar grote ontginningshoeven. Het was vooral een dorp van steenbakkers. De visvijvers, ontstaan door leemuitgraving naast de Schelde tussen de Ohiobrug en de kerk, getuigen nog van de steenbakkersactiviteit.
 

Ons erfgoed

 
De Sint-Vedastuskerk van Nederename
De Sint-Vedastuskerk is in oorsprong de oudste bidplaats van de vroeg middeleeuwse 'villa Ehinham', een domein gelegen op Ename en Nederename en is dus de moederkerk van de drie kerken die binnen het domein werden opgericht in de 10de-11de eeuw. De oudste vermelding van de kerk van Nederename vinden we in 1063. De aanvankelijk kleine eenbeukige Romaanse kerk zou echter al voor 973 opgericht zijn. Vanaf 1115 bezat de Sint-Salvatorsabdij van Ename het patronaat over de Sint-Vedastuskerk. In de 18de eeuw werden Romaanse vensters vervangen door grotere raamopeningen en de kerk werd binnenin geplafonneerd. De toren werd hersteld in 1837, wellicht naar aanleiding van het aanbrengen van een nieuwe klok. In 1845 werd de kerk van Nederename een afzonderlijke succursale van Ename met eigen pastoor. In 1939 werd de kerk aanzienlijk vergroot in neo-romaanse stijl. Tot dan was de Sint-Vedastuskerk de oudst bewaarde Romaanse bidplaats in Oost-Vlaanderen van het type eenvoudige kleine zaalkerk. Bij de vergroting van de kerk werd het Romaanse koor gesloopt en vond een uitbreiding in oostelijke richting plaats met een driebeukig basilicaal schip waarbij de Romaanse beuk behouden bleef als koorpartij. Bijgevolg is de kerk sindsdien omgekeerd georiënteerd. De toren werd gerestaureerd in 1983-1984.
 
Nederename wordt met de andere Schelde-oever verbonden door de Ohiobrug. 
Deze brug werd door de Amerikaanse staat Ohio gebouwd, nadat de plek als oversteekplaats voor de geallieerde soldaten was gebruikt tijdens de Eerste Wereldoorlog. Later diende de brug, na verwoesting in de Tweede Wereldoorlog, heropgebouwd te worden. Aan weerszijden ervan staan twee gebeeldhouwde Amerikaanse bizons met een gedenkplaatje.
 
Nele, Korneel en Pierrot
Onze reuzen ...
 

Onze vlag en wapenschild

 
Op 19 oktober 1929, zo vernemen we via een uittreksel uit het register der beraadslagingen van de gemeenteraad der gemeente Nedereename, diende Van Dorpe Paulus (Burgemeester) en zijn schepenen een eerste aanvraag in om de wapenen die door Eename en Nedereename eertijds samen werden gedragen en die door Koninklijk Besluit enkel aan Eename werden toegekend te willen overdragen en de erkenning te willen toestaan dat onze gemeente zijn eertijds gedragen wapen zelf mag dragen met volgende specificaties:
“D’azur au pélican ensanglanté avec sa piété d’or posé sur un tertre de sinople, l’écu timbré d’une couronne de comte à 9 perles surmontée d’une mitre d’ abbé contournée d’or accompagnée de deux crosses adossées de même. »
Op 13 februari 1931 komt er een brief van Het Ministerie van Buitenlandse zaken toe waarin de Nederlandse vertaling van deze Franse tekst vermeld wordt van het wapenschild van Nederename:
“in lazuur, een pelikaan met zijne jongen in het nest, alles van goud, op een grasgrond van sinopel.”
Ondertekend door de directeur van het ministerie van binnenlandse zaken en volksgezondheid.
In het uittreksel uit het register der beraadslagingen van de gemeenteraad der Gemeente Nedereename van 29 augustus 1931 staat dat op 15-04-1931 de gemeenteraad besliste om met de verkregen Nederlandse vertaling een nieuwe aanvraag in te dienen aan het Ministerie om een vergunning toe te kennen voor het door onze gemeente eertijds gedragen wapenschild.
Pas op 17 maart 1950 krijgt de burgemeester een brief van Karel, Prins van België en regent van het Koninkrijk. In antwoord op de aanvraag van de gemeente Nedereename dd 08 oktober 1949 om een wapen te voeren heeft men overwogen of het van belang was dat onze gemeente een wapen moest dragen dat herinnert aan het verleden of aan geschiedkundige feiten verbonden aan haar grondgebied.  Volgens de Koninklijke besluiten van 1837 en 1913 die het besluit van 1818 herzien en volgens het verslag van de betreffende ministeries en naar eensluidend advies van de raad van adel machtigde Karel de gemeente Nederename het wapen toe zoals het hier wordt beschreven en afgebeeld.

“ In lazuur een pelikaan met zijne jongen(5) alles van goud op een grasgrond van sinopel, het schild getopt met een gravenkroon die overtopt is daar een mijter van goud en geplaatst op 2 bisschopsstaven van hetzelfde, afgewend en schuingekruist.”

Op 14 april 1951 krijgt onze burgemeester een brief van het ministerie van buitenlandse zaken en buitenlandse handel van de dienst van adel.  De raad van adel had het door de gemeente Nederename ingediende ontwerp van zegel goedgekeurd.
 
 

Kalender: december 2018

26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6

Feestcomité Nederename

Feestcomité Nederename is een vereniging van actieve creatieve mensen die op een doordachte,vrolijke en hedendaagse manier activiteiten organiseren voor de inwoners van Nederename met als bedoeling de mensen vrolijk en blij maken.Dit doen we niet alleen via onze septemberkermis maar ook door onze kerst, paas- en sinterklaasactie. Verder proberen we ons dorp met trots te vertegenwoordigen op evenementen in de andere Oudenaardse deelgemeenten.Door deze activiteiten vormt Nederename een hechte parochie. Een groep van mensen die op een eerlijke manier samenwerken en ontspanning zoeken. Zo proberen we de band tussen alle Nederenamenaren te versterken, de vriendschap en de verdraagzaamheid te bevorderen.Verder stimuleren en ondersteunen we alle initiatieven omtrent plaatselijke evenementen.

Lees meer »

Random foto's